Mijn werk als particuliere thuishulp is niet altijd even makkelijk. Ik help mijn cliënten bij hun dagelijkse persoonlijke verzorging, maar ik bied ook meer gestructureerde en complexere hulp zoals bij dementie of de palliatieve/terminale zorg. Dat vraagt veel van mij, zowel qua tijd als energie. Wat mij drijft is de liefde voor mijn cliënten en de liefde die ik van hen terugkrijg. In dit blog vertel ik waarom ik zo graag doe wat ik doe.

Liefde en waardering
Vorige week zei een cliënt tegen me: ‘Ik hou het meest van u’. Dat raakte mij diep. Want dat betekent dat mijn cliënt zich bij mij op zijn gemak voelt en mij volledig vertrouwt. De oprechte glimlach na een zware doorwaakte nacht van een cliënt, die zelf een goede nacht gehad zegt te hebben. De familie van mijn cliënt, die zichtbaar blij met me is en met wat ik voor hun dierbare doe. De liefde en waardering voor mij als thuishulp zitten ‘m in de kleine dingen en gebaren.

Altijd een noodrantsoen in mijn tas
Liefde gaat door de maag, zeggen ze wel eens. Als particuliere thuishulp weet ik nooit wat ik te eten krijg. Soms krijg ik helemaal niets te eten. Dat ligt niet aan de cliënt, maar aan de situatie of omstandigheden. Voor die gevallen heb ik altijd een noodrantsoen bij me.

Als thuishulp laat ik mijn cliënt in zijn waarde
Maar ik heb ook cliënten die graag zelf nog willen koken, ook al lukt hen dat eigenlijk niet meer zo goed. Onlangs liet een cliënt een half pakje boter in de pan zwart blakeren, om er vervolgens een visje in te verbranden. In zo’n geval laat ik mijn cliënt in zijn waarde en eet het visje met liefde op.

Het komt ook voor dat ik iets klaarmaak voor een cliënt. Dan bak ik een cake of appeltaart, zodat het huis lekker naar ‘vroeger’ ruikt. Of ik maak maïzenapudding klaar, omdat mijn cliënt daar altijd zo verzot op was.

Meer dan samen eten (koken)
Maar de persoonlijke aandacht die ik mijn cliënten als particuliere thuishulp geef, gaat verder dan samen eten (koken). Zo zijn er cliënten die het heerlijk vinden om buiten een wandelingetje te maken en te genieten van de natuur. Of cliënten die graag in de tuin zitten om samen vogels te kijken en nieuwe vogelsoorten te ontdekken. Andere cliënten hebben genoeg aan een simpel potje scrabble.

Bezighouden én observeren
Wat ik ook met mijn cliënten doe, iedere activiteit stelt mij als thuishulp in staat om hen niet alleen bezig te houden, maar tegelijkertijd ook te observeren. Ofwel, thuiszorg te bieden zoals deze ooit bedoeld is. Persoonlijk, kundig, veilig en vertrouwd, met aandacht en respect. En dát is de reden waarom ik zo graag doe wat ik doe.