Ik werk ruim 32 jaar in de zorg. Werken in de zorg staat gelijk aan werken met mensen. Ik heb gewerkt in verschillende ziekenhuizen in de regio, als verpleegster maar ook als coach voor collega’s en studenten. Sinds ik werk als privé verpleegkundige in de specialistische thuiszorg in en rond Breda heb ik kennisgemaakt met een voor mij geheel nieuw vak: het eigen ondernemerschap. In dit blog vertel ik daar meer over.

Ondernemen betekent netwerken
De reden waarom ik heb besloten om als privé verpleegkundige te gaan werken in de specialistische thuiszorg: omdat ik sta voor oprechte, persoonlijke aandacht voor mijn cliënten. Maar voordat ik hen die aandacht kan geven moet ik letterlijk eerst ‘ondernemen’. Dat betekent vooral veel netwerken, kaartjes uitdelen en zorgen dat mensen me (leren) kennen en weten waar ik voor sta. Dat betekent ook een praatje maken bij de benzinepomp met mensen die vragen naar bijvoorbeeld het HoffZorg logo dat op mijn auto staat.

Kansen zien in de specialistische thuiszorg
Maar ondernemen is meer dan alleen netwerken en mensen ontmoeten. Het betekent ook afwegingen maken, kansen zien en daarop inspringen. Mijn intuïtie helpt me in dit geval een heel eind op weg. Maar een zakelijk instinct zeker ook; iets wat ik nog volop aan het ontwikkelen ben.

Nadelen van het ondernemerschap
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het ondernemen in de specialistische thuiszorg. Ik maak heel veel uren, werk daarbij 24-uursdiensten en zit dus al gauw aan de 400 uur per maand. En dan is er soms nog het onbegrip van conculega’s, die vinden het maar vreemd wat ik doe: “Waarom ga je niet gewoon in dienst bij een reguliere werkgever?”

Eén ding is zeker; de vrijheid die het eigen ondernemer zijn met zich meebrengt maakt mijn werk onbetaalbaar. Tel daar de waardering die ik krijg van mijn cliënten en de voldoening die ik haal uit mijn werk bij op, en ik ben de rijkste vrouw ter wereld!