Het gebeurt steeds vaker dat mensen werkzaam in de zorg, voor zichzelf beginnen. Voor mij was het een bewuste keuze om te gaan ondernemen in de zorg. Maar het ondernemerschap is wel een vak apart en daardoor niet voor iedereen weggelegd. Wil je zzp’er worden in de zorg, dan zul je jezelf moeten blijven ontwikkelen om je vak goed te kunnen (blijven) uitoefenen en kwaliteit te waarborgen. Hoe ik dat doe, daarover vertel ik meer in dit blog.

Ga je ondernemen in de zorg, dan komt er veel op je af. Je zult je zaken goed op orde moeten hebben en moeten zorgen voor de juiste ‘bagage’. Want alleen dan kun je je vol overgave richten op je vak.

Ondernemen in de zorg betekent: bijscholen
Je zult bijvoorbeeld zelf moeten zorgen voor bijscholing. Er is immers geen werkgever meer die dat voor je regelt.Ik heb onlangs een cursus indiceren volgens de OMAHA-methode afgerond. Dit is een gezamenlijk classificatiesysteem en terminologie- en codestelsel in één voor zorgprofessionals om de gezondheidstoestand, acties en metingen voor een cliënt vast te leggen. Door zaken te classificeren, kun je als zorgprofessionals beter met elkaar en met de cliënt communiceren. Dit wordt met name in de thuiszorg gebruikt.

Certificering HKZ-keurmerk
Daarnaast ben ik bezig met de voorbereidingen op certificering voor het nieuwe HKZ-keurmerk. Dit is het onafhankelijk kwaliteitskeurmerk voor zelfstandig verpleegkundigen, (kraam)verzorgenden en begeleiders in de langdurige zorg.

Ik heb vorige maand mijn ondernemersplan afgerond en ik ben nu bezig met de module Juridisch/Fiscaal. Daarna volgen nog vier modules, te weten de modules Financieel, Kwaliteit, Communicatie en Marketing. Heb ik ook die afgerond, dan volgt in mei volgend jaar de certificering en mag ik voor in ieder geval een periode van drie jaar het HKZ-keurmerk dragen. Niet alleen belangrijk voor mij als ondernemer, maar ook voor (potentiële) cliënten; zij kunnen hieraan zien dat kwaliteit voor mij hoog in het vaandel staat.

Ondersteuning bij ondernemen in de zorg
Ook ben ik lid geworden van De Zorgprofessional, de branchevereniging voor zorgprofessionals. Zoals ik zorg voor mijn cliënten, zo ondersteunt De Zorgprofessional mij op het gebied van ondernemen in de zorg. Heel fijn vind ik dat, zo’n klankbord.

Bovendien stelt het lidmaatschap mij in staat om in contact te komen met andere zorgprofessionals zoals ik. Sparren en samenwerken met anderen vind ik heel belangrijk, omdat je elkaar kunt helpen én kunt aanvullen. Immers, samen kom je verder!